Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


«Όχι με τη δική σου δύναμη…»

Σοκαριστική η είδηση  για το Πανελλήνιο, όταν πριν λίγο καιρό  γνωστός επιχειρηματίας   πρόεδρος  Ομίλου εταιριών, έβαλε τέρμα στη ζωή του, μη μπορώντας να αντέξει την πτώχευση της επιχείρησης του.

 |  Μηνύματα

Σοκαριστική η είδηση  για το Πανελλήνιο, όταν πριν λίγο καιρό  γνωστός επιχειρηματίας   πρόεδρος  Ομίλου εταιριών, έβαλε τέρμα στη ζωή του, μη μπορώντας να αντέξει την πτώχευση της επιχείρησης του.

Από το 2009, που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα, κατά έναν περίεργο τρόπο οι αυτοκτονίες στις αφηγήσεις του δημόσιου λόγου, αυξήθηκαν ραγδαία! Ο αριθμός θανάτων, όμως, από αυτοκτονίες, όπως αυτές χαρακτηρίστηκαν από τις ιατροδικαστικές και ανακριτικές αρχές, ανήλθε σε 508 το 2012, έναντι 477 το 2011 (αύξηση 7% από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αλλά σχετικά μικρός αριθμός σε σχέση με τον πληθυσμό). Η έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, έδειξε μεταξύ άλλων ότι οι αυτοκτονίες των ανδρών αυξάνονται με την κρίση ενώ των γυναικών μειώνονται. Το τελευταίο αυτό στοιχείο πιθανόν να οφείλεται στα ιδιαίτερα κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικογένειας. Σίγουρα όλα αυτά τα στοιχεία, δημιουργούν θλίψη και μόνο θλίψη  στη καρδιά μας.

Είναι αλήθεια ότι οι δυνάμεις του ανθρώπου είναι περιορισμένες. Τα γεγονότα και η  πραγματικότητα  είναι σκληρή και  αυτό που κυριαρχεί   περισσότερο   μέσα  στο  μυαλό και μέσα στη ψυχή μας,  θα προσδιορίσει  όλες μας τις επιλογές και τον τρόπο με τον οποίο θα  ζήσουμε!

Είναι φυσιολογικό όταν περνάς ένα μεγάλο πρόβλημα να κλείνεσαι στον εαυτό σου. Αν και δεν το επιδιώκεις, είναι κάτι που γίνεται αυτόματα ως ένας μηχανισμός αντιμετώπισης της θλίψης. Ο Θεός όμως δεν θέλει να κινηθείς σ’ αυτή την κατεύθυνση. Ξέχωρα από τη συναισθηματική σου κατάσταση, μάθε ότι ο Θεός έχει τον έλεγχο σ’ όλα τα στοιχεία της ζωής σου. Αν στη ζωή σου δεν έχεις γνωρίσει τον Χριστό ως έναν ζωντανό Κύριο που σε αγαπά, σε ελευθερώνει και κρατά τη ζωή σου στα χέρια Του, αργά ή γρήγορα θα απογοητευτείς. Δεν είναι θέμα καλύτερης θρησκείας. Η θρησκεία σου όσο καλή και να είναι δεν θα σε πάει πολύ μακριά. Η θρησκεία δεν μπορεί να διώξει τους φόβους και τις αγωνίες σου για το μέλλον. Η ζωντανή σχέση σου με ένα  Πρόσωπο που αναστήθηκε από τους νεκρούς, είναι αυτή που μπορεί αλλάξει τα πάντα στη ζωή σου.

«Κράξε σε Αυτόν»

Δεν είναι η δύναμη της φωνής σου όσο η προαίρεση της καρδιάς σου. Ο Ιησούς περπατά στην Ιεριχώ:

«Και ξάφνου, ένας άνθρωπος, που ονομαζόταν Ζακχαίος, ο οποίος ήταν αρχιτελώνης, κι αυτός ήταν πλούσιος· και ζητούσε να δει τον Ιησού ποιος είναι· και δεν μπορούσε εξαιτίας τού πλήθους, επειδή ήταν κοντός στο ανάστημα. Και τρέχοντας μπροστά, ανέβηκε επάνω σε μια συκομουριά για να τον δει· επειδή, από εκείνο τον δρόμο επρόκειτο να περάσει. Και όταν ο Ιησούς ήρθε στον τόπο, καθώς κοίταξε ψηλά, τον είδε, και του είπε: Ζακχαίε, κατέβα γρήγορα· επειδή, σήμερα πρέπει να μείνω στο σπίτι σου. Και κατέβηκε γρήγορα, και τον υποδέχθηκε με χαρά». (Λουκάς,19:1-6).

Ταπείνωση

Πρώτη προϋπόθεση: Για το Θεό δεν έχει σημασία ποιος είσαι! Πλούσιος-φτωχός, καλός-κακός, μορφωμένος- αμόρφωτος. Πήγαινε σ’ Αυτόν όπως είσαι.  Η ταπείνωση είναι το κλειδί. Ο Ζακχαίος είχε κάποιο όνομα στη τοπική κοινωνία. Δε δίστασε όμως, ανέβηκε σαν μικρό παιδί στη συκομουριά. Γιατί; Η καρδιά του φλέγονταν για να δεί τον Ιησού! Μη σκέφτεσαι τι θα πεί ο κόσμος. Είναι γραμμένο: «Τότε, ο Ιησούς είπε στους μαθητές του: Αν κάποιος θέλει νάρθει πίσω μου, ας απαρνηθεί τον εαυτό του, κι ας σηκώσει τον σταυρό του, κι ας με ακολουθεί» (Ματθ. 16,24).

Είμαι αμαρτωλός!

Δεύτερη προϋπόθεση:  Η αμαρτία είναι «αμαρτία», δε μπορείς να την στρογγυλέψεις, ούτε να την ωραιοποιήσεις. Η αμαρτία τοποθετεί χώρισμα στη κοινωνία με το Θεό, και είναι συγκεκριμένη μέσα από τον Άγιο Λόγο του! «Διότι ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος» (Ρωμ.6:23). «Και όλοι, βλέποντας αυτό, γόγγυζαν, λέγοντας ότι: Μπήκε για να μείνει μέσα σε έναν ΑΜΑΡΤΩΛΟ άνθρωπο». (Λουκάς,19)

Νέα ζωή!

Τρίτη προϋπόθεση:  Από τη στιγμή που ένας άνθρωπος ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙ όταν αναγνωρίσει στη ζωή του τον Ιησού Χριστό ως ΚΥΡΙΟ, τότε μια νέα ζωή, ένα καινούριο κεφάλαιο ανοίγεται μπροστά του! Τότε είναι που ο άνθρωπος από την εξουσία του σκότους, μεταβαίνει στο θαυμαστό Φώς! «τα αρχαία παρήλθον, ιδού, τα πάντα έγειναν νέα» (Β΄ Κορινθ. 5:17). Ενώ λοιπόν για χρόνια ήταν σκλάβος της αμαρτίας υπηρετώντας εντός του στρατοπέδου του εχθρού, τώρα πια ελεύθερος γίνεται δούλος του Ιησού Χριστού!  «Και ο Ζακχαίος, αφού σηκώθηκε όρθιος, είπε στον Κύριο: Δες, τα μισά από τα υπάρχοντά μου, Κύριε, τα δίνω στους φτωχούς· κι αν συκοφάντησα κάποιον σε κάτι, αποδίδω τετραπλάσια. Και ο Ιησούς είπε σ’ αυτόν ότι: Σήμερα έγινε σωτηρία σ’ αυτό το σπίτι, καθόσον κι αυτός είναι γιος τού Αβραάμ. Επειδή, ο Υιός τού ανθρώπου ήρθε να ζητήσει και να σώσει το χαμένο». (Λουκάς,19, 7:10).

Ο Ιησούς Χριστός σε προσκαλεί. Σε περιμένει. Ό,τι έχει πει για τη ζωή σου, θα το εκτελέσει. Έλα με πίστη και απλότητα. Τα χρόνια περνούν η ζωή λιγοστεύει. Ο Ιησούς θέλει να Του ανοίξεις την πόρτα. Μόνο εσύ μπορείς να το κάνεις αυτό. Θα σε αναγεννήσει, θα σε σώσει! Η σωτηρία είναι δωρεάν. Η πόρτα της Xάρης  ανοιχτή. Το κάλεσμα διαχρονικά το ίδιο, για κάθε ψυχή που αισθάνεται αμαρτωλή.


Λουκάς Ποζιός