01 Απριλίου 2025
Αναζήτηση Νοημοσύνης και η Σημασία της Πληροφορίας (2ο μέρος)
Στο προηγούμενο αφιέρωμά μας αναφερθήκαμε στο ερώτημα πώς μπορούμε να διακρίνουμε μια δομή ή ένα σχηματισμό αν είναι προϊόν τυχαιότητας ή δημιούργημα νοημοσύνης. Παραθέσαμε λοιπόν κάποια παραδείγματα μέσα από τα οποία προκύπτει το εξής λογικό συμπέρασμα: Οι μεν τυχαίες φυσικές διεργασίες μπορούν να δημιουργήσουν είτε μια χαοτική πολυπλοκότητα είτε στην καλύτερη περίπτωση ορισμένα μοτίβα τα οποία…
01 Μαρτίου 2025
Αναζήτηση Νοημοσύνης και η Σημασία της Πληροφορίας - Μέρος 1ο
Πώς ξεχωρίζουμε κάτι αν είναι δημιουργημένο από νοημοσύνη ή είναι προϊόν τυχαιότητας; Ποια είναι η διαχωριστική γραμμή για να διακρίνουμε αν πίσω από έναν σχηματισμό κρύβεται νοήμων δημιουργός ή τυφλές συμπτώσεις;
01 Φεβρουαρίου 2025
Συμβουλές προς τους εφήβους - μέρος 2ο
Όπως εκτεταμένως αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο μας, η εφηβική ηλικία είναι μία από τις πιο παραγωγικές και σημαντικές περιόδους στη ζωή του ανθρώπου. Συνήθειες αποκτιούνται, αντιλήψεις εδραιώνονται, χαρακτήρας κτίζεται και γνώσεις παγιώνονται.
01 Ιανουαρίου 2025
Συμβουλές προς τους εφήβους - μέρος 1ο
Η εφηβική και η νεανική ηλικία είναι μία πολύ ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή του ανθρώπου όπου συμβαίνουν πολλές αλλαγές σε βιολογικό και σωματικό επίπεδο καθώς ο άνθρωπος μεταβαίνει από την παιδική στην ενήλικη ζωή.
ΑΡΘΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Δεκ 1, 2024
Επιστημονικές αναφορές μέσα στην Αγία Γραφή – Μέρος 2ο
«Όλη η γραφή είναι θεόπνευστος και ωφέλιμος» (Β’ Τιμ. γ’ 16)
Με αυτό το άρθρο ολοκληρώνουμε το αφιέρωμά μας στις αναφορές μέσα από την Αγία Γραφή θεμάτων που εμπίπτουν στα πλαίσια της επιστήμης και τα οποία παρατίθενται μέσα από τα σχετικά εδάφια με αξιοθαύμαστη συνέπεια ως προς τις σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις.
Νοε 1, 2024
Επιστημονικές αναφορές μέσα στην Αγία Γραφή – Μέρος 1ο
Σε διάφορα σημεία της Αγίας Γραφής γίνονται αναφορές σε φυσικά φαινόμενα και γενικότερα σε θέματα που εμπίπτουν στα πλαίσια των επιστημών, με αξιοθαύμαστη συνέπεια ως προς τις σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις. Στο παρόν άρθρο θα δούμε μερικά από τα σημαντικότερα παραδείγματα:
Οκτ 1, 2024
Πώς ο άνθρωπος μιμείται τις βιολογικές διαδικασίες
Βιομιμητική είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα τεχνολογικά επιτεύγματα με τα οποία οι άνθρωποι μιμούνται τα φυσικά πρότυπα και σχέδια, ιδίως στους τομείς της ρομποτικής τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της ιατρικής, της τεχνολογίας υλικών (νανοτεχνολογία) και την αρχιτεκτονική.
Αυγ 1, 2024
Ο ύπνος, η οκνηρία και οι καλές συνήθειες
Ο ύπνος και η σημασία του για τον οργανισμό έχει απασχολήσει έντονα την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζουμε ότι ένας μέσος άνθρωπος θα περάσει το ένα τρίτο της ζωής του σε κατάσταση ύπνου, το οποίο αντιστοιχεί σε 25 περίπου χρόνια ζωής. Αναπόφευκτα λοιπόν γεννιούνται σημαντικά ερωτήματα όσον αφορά τη σημασία που έχει ο ύπνος στην σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου αλλά και τι μας λέει ο Λόγος του Θεού πάνω στις λάθος συνήθειες ύπνου.