Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Ο ύπνος, η οκνηρία και οι καλές συνήθειες

Ο ύπνος και η σημασία του για τον οργανισμό έχει απασχολήσει έντονα την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζουμε ότι ένας μέσος άνθρωπος θα περάσει το ένα τρίτο της ζωής του σε κατάσταση ύπνου, το οποίο αντιστοιχεί σε 25 περίπου χρόνια ζωής. Αναπόφευκτα λοιπόν γεννιούνται σημαντικά ερωτήματα όσον αφορά τη σημασία που έχει ο ύπνος στην σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου αλλά και τι μας λέει ο Λόγος του Θεού πάνω στις λάθος συνήθειες ύπνου.

sleeping

Ο ύπνος και η σημασία του για τον οργανισμό έχει απασχολήσει έντονα την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζουμε ότι ένας μέσος άνθρωπος θα περάσει το ένα τρίτο της ζωής του σε κατάσταση ύπνου, το οποίο αντιστοιχεί σε 25 περίπου χρόνια ζωής. Αναπόφευκτα λοιπόν γεννιούνται σημαντικά ερωτήματα όσον αφορά τη σημασία που έχει ο ύπνος στην σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου αλλά και τι μας λέει ο Λόγος του Θεού πάνω στις λάθος συνήθειες ύπνου.

Η σημασία του ύπνου

Ο ύπνος είναι μια κατάσταση διαφορετικής συνειδητότητας και περιορισμένης αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, κατά την οποία αναστέλλονται οι αισθητικές λειτουργίες του σώματος και η εκούσια κίνηση των μυών. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία της μνήμης και το πέρασμα στην μακρόχρονη μνήμη σημαντικών αναμνήσεων, την επούλωση πληγών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη λειτουργία των ορμονών στο σώμα.

Ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας είναι για τη σωστή ανάπτυξη και τη γενικότερη υγεία των παιδιών. Μελέτες έχουν δείξει ότι στα παιδιά που κοιμούνται καλά παρατηρείται βελτιωμένη προσοχή, συμπεριφορά, ικανότητα μάθησης, μνήμη και συνολική ψυχική και σωματική υγεία. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και παχυσαρκία. Από την άλλη, ο υπερβολικός ύπνος συνδέεται με την κατάθλιψη, κάποιες χρόνιες ασθένειες αλλά και την πτώση της άμυνας του οργανισμού.

Η Οκνηρία

Παρόλα όμως τα οφέλη του καλού ύπνου, ο άνθρωπος μπορεί εύκολα στη ζωή του να πέσει στην οκνηρία και την τεμπελιά. Ο Σολομών μας λέει (Παροιμίες 6:9-11):

« Έως πότε θέλεις κοιμάσθαι, οκνηρέ; πότε θέλεις σηκωθή εκ του ύπνου σου; Ολίγος ύπνος, ολίγος νυσταγμός, ολίγη συμπλοκή των χειρών εις τον ύπνον· Έπειτα η πτωχεία σου έρχεται ως ταχυδρόμος, και η ένδειά σου ως ανήρ ένοπλος.»

Μάλιστα, προηγουμένως μας προτρέπει να διδαχθούμε από το μυρμήγκι που από το καλοκαίρι μεριμνά και μαζεύει για να έχει το χειμώνα, αν και δεν έχει κάποιον επιστάτη να το διατάξει.

Καθώς λοιπόν και εμείς βρισκόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο είναι πολύ σημαντικό να χτίσουμε καλές και ευλογημένες συνήθειες όσον αφορά τον ύπνο.

Καλές συνήθειες Ύπνου

  • Είναι πολύ σημαντικό ο άνθρωπος να σηκώνεται νωρίς το πρωί και να αφιερώνει χρόνο επικοινωνίας με τον Κύριό Του. Ο Ιησούς Χριστός συνήθιζε το πρωί να σηκώνεται ενώ ήταν ακόμη αυγή και να πηγαίνει για να προσευχηθεί προς τον Πατέρα Του (Μάρκος 1:35). Προσπάθησε αυτό το καλοκαίρι να αρχίσεις τη μέρα σου με τη φωνή του Πνεύματος πριν αρχίσουν οι υπόλοιπες φωνές της καθημερινότητας να σου κλέβουν την προσοχή.
  • Επίσης, είναι καλό ο άνθρωπος να κοιμάται νωρίς και να μην ξενυχτά χωρίς λόγο. Η μελατονίνη, η οποία συμβάλλει πολύ στην καλή ποιότητα ύπνου, εκκρίνεται από την υπόφυση και ακολουθεί τον κύκλο ημέρας και νύχτας. Αυτό σημαίνει ότι 8 ώρες ύπνου από τις 23:00 έως τις 07:00 είναι πολύ πιο αποτελεσματικές για την υγεία από ότι από τις 02:00 έως τις 10:00 το πρωί.
  • Επιπροσθέτως, καταστρεπτική για την ποιότητα του ύπνου είναι η χρήση οθονών λίγο πριν ξαπλώσουμε. Έχει αποδειχθεί ότι το φως της οθόνης αναστέλλει την έκκριση μελατονίνης αλλά και δεν αφήνει τον άνθρωπο να πέσει σε βαθύ ύπνο και να ξεκουραστεί. Το αποτέλεσμα είναι ο οργανισμός να είναι συνέχεια κουρασμένος παρόλο που έχει κοιμηθεί επαρκώς. Πόσο όμορφο λοιπόν είναι πριν κοιμηθώ να αφήσω την οθόνη και να πάρω το Λόγο του Θεού στα χέρια. Να αποκοιμηθώ σκεπτόμενος τα μεγαλεία και τα έργα του Κυρίου.

Συμπέρασμα

Το στρες, η καθημερινή πίεση, η γενικευμένη φωτορύπανση, η υπέρμετρη χρήση οθονών και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής καταστρέφουν την σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου διαταράσσοντας μία από τις σημαντικότερες σωματικές λειτουργίες που είναι ο ύπνος.

Μία όμως από τις πιο όμορφες επαγγελίες του Κυρίου στα παιδιά Του είναι:

«Εν ειρήνη θέλω και πλαγιάσει και κοιμηθή· διότι συ μόνος, Κύριε, με κατοικίζεις εν ασφαλεία.» (Ψαλμός 4:8)

Για αυτό βάλε αυτό το καλοκαίρι πρόγραμμα, τίμησε το Λόγο του Θεού και απόλαυσε την ώρα της προσευχής. Και αν πάσχεις από αϋπνία και δεν μπορείς να κοιμηθείς τότε μάθε ότι: «ο Κύριος βεβαίως δίδει ύπνον εις τον αγαπητόν αυτού.» (Ψαλμός 127:2)

Ομάδα Χριστιανισμός και Επιστήμη

www.christianity-science.gr