Χαλαιποί Καιροί
“Ζούμε σε χαλεπούς καιρούς”, “Έχουν ξεκινήσει για την ανθρωπότητα χαλεποί καιροί.” Μια έκφραση που ακούμε και διαβάζουμε συχνά αυτή την εποχή και όχι άδικα δυστυχώς. Αγνοούν όμως -οι οι περισσότεροι που την χρησιμοποιούν- ότι αυτή η έκφραση προέρχεται από τη Καινή Διαθήκη και συγκεκριμένα από τη δεύτερη επιστολή που ο απόστολος Παύλος γράφει στον Τιμόθεο:
“Ζούμε σε χαλεπούς καιρούς”, “Έχουν ξεκινήσει για την ανθρωπότητα χαλεποί καιροί.” Μια έκφραση που ακούμε και διαβάζουμε συχνά αυτή την εποχή και όχι άδικα δυστυχώς. Αγνοούν όμως -οι οι περισσότεροι που την χρησιμοποιούν- ότι αυτή η έκφραση προέρχεται από τη Καινή Διαθήκη και συγκεκριμένα από τη δεύτερη επιστολή που ο απόστολος Παύλος γράφει στον Τιμόθεο:
«Τούτο δε γίνωσκε ότι εν εσχάταις ημέραις ενστήσονται καιροί χαλεποί» (Β΄ Τιμοθέου γ΄1) «Γίνωσκε δε τούτο ότι εν ταις εσχάταις ημέραις θέλουσιν ελθεί καιροί κακοί» μεταφράζει ο αρχιμανδρίτης Βάμβας στην απόδοση που κάνει στη Καινή Διαθήκη. Και σε λεξικά θα δούμε ότι η λέξη: “χαλεποί” σημαίνει και: “δύσκολοι, οδυνηροί, επίπονοι.”
Για να καταλάβουμε όμως ακόμα καλύτερα τη σημασία της λέξης, να πούμε ότι η ίδια λέξη χρησιμοποιείται άλλη μια φορά στη Καινή Διαθήκη, για να περιγράψει δύο δαιμονισμένους που συνάντησε ο Χριστός κατά τη διάρκεια της επίγειας διακονίας Του: «...ελθόντι αυτώ εις το πέραν, εις την χώραν των Γεργεσηνών υπήντησαν αυτώ δύο δαιμονιζόμενοι εκ των μνημείων εξερχόμενοι, χαλεποί λίαν.» (Κατά Ματθαίον ευαγγέλιο η΄28) Μετάφραση Βάμβα: «Και ότε ήλθεν εις το πέραν, εις την χώραν των Γεργεσηνών υπήντησαν αυτόν δύο δαιμονιζόμενοι εξερχόμενοι εκ των μνημείων, άγριοι καθ’ υπερβολήν.»
Αυτοί είναι λοιπόν οι καιροί που ζούμε, αλλά όμως, ποιά είναι η αιτία, για ποιό λόγο συμβαίνουν τόσο άσχημα πράγματα στην εποχή μας; Κάποιοι θα πουν: “γιατί φταίει το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα που είναι γεμάτο ανισότητες και προκαλεί αλυσιδωτά, διάφορα προβλήματα.” Κάποιοι άλλοι, λιγότερο υλιστές, θα πουν: “γιατί οι πλανήτες και τα άστρα βρίσκονται σε άσχημη συζυγία και έχει μπει η ανθρωπότητα σε μια δύσκολη περίοδο”. Σε κακό φεγγάρι που λέει και ο λαός. Και κάποιοι άλλοι, που νομίζουν ότι πιστεύουν, θα πουν: “γιατί ο Θεός έπαψε να μας αγαπάει και μας εγκατέλειψε”. Πολλοί λένε πολλά, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι τι λέει ο Λόγος του Θεού. Και ο Λόγος του Θεού δίνει την εξήγηση αμέσως μετά, στο ίδιο εδάφιο: «...θά έρθουν καιροί κακοί, γιατί οι άνθρωποι....» λέει ο Λόγος του Θεού. Και συνεχίζει: «....θα είναι φίλαυτοι, φιλάργυροι, αλλαζόνες, υπερήφανοι, βλάσφημοι, απειθείς στους γονείς, αχάριστοι, ανόσιοι, άσπλαχνοι, αδιάλλακτοι, συκοφάντες, ακρατείς, ανήμεροι, αφιλάγαθοι, προδότες, προπετείς, τυφλωμένοι, φιλήδονοι μάλλον παρά φιλόθεοι...» (Β΄ Τιμοθέου γ΄2)
Είναι αξιοπερίεργο ότι ο άνθρωπος πάντα ψάχνει την αιτία για τα προβλήματα του, οπουδήποτε αλλού εκτός από τον εαυτό του. Ψάχνει δίπλα του, στους οικείους, ψάχνει γύρω του, στο ευρύτερο περιβάλλον, ψάχνει κάτω του, σε υποχθόνιες δυνάμεις, ψάχνει επάνω του, στον Θεό ή στα αστέρια, αλλά σπάνια θα κοιτάξει μέσα του. Και είναι αξιοπερίεργο αλλά είναι και εύκολα εξηγήσιμο, γιατί το να κοιτάξεις μέσα σου, να δεις τα λάθη σου, τις αμαρτίες σου και να μπεις σε μια διαδικασία διόρθωσης είναι οδυνηρό και απαιτεί ταπείνωση. Ο Λόγος του Θεού το ονομάζει: ΜΕΤΑΝΟΙΑ και είναι το πρώτο βήμα για τη σωτηρία και την ευλογία του ανθρώπου.
Κι εδώ ίσως τίθεται από κάποιους το ερώτημα: “μήπως και αν εγώ μετανοήσω και πάλι οι άνθρωποι γύρω μου δεν θα είναι ίδιοι και κατά συνέπεια δεν θα παραμείνουν οι καιροί χαλεποί;” Και σε αυτό το ερώτημα έρχεται η απάντηση μέσα από τον Λόγο του Θεού: «Μετανοήσατε λοιπόν και επιστρέψατε για να εξαλειφθούν οι αμαρτίες σας, για να έρθουν καιροί αναψυχής από της παρουσίας του Κυρίου.» (Πράξεις γ΄19)
Εάν εσύ, αγαπητέ φίλε και φίλη, μετανοήσεις και επιστρέψεις στον Χριστό, θα έρθει σε εσένα η παρουσία του Κυρίου και θα σου δώσει άφεση αμαρτιών, θα σου δώσει λύτρωση, θα σου δώσει ανάπαυση, χαρά και ειρήνη στη καρδιά σου. Και ενώ για τον κόσμο θα είναι, οι καιροί χαλεποί, σε εσένα θα έρθουν, καιροί αναψυχής.
Το μήνυμα του Ιησού Χριστού προς τον άνθρωπο παραμένει διαχρονικά το ίδιο και αυτή την εποχή πιο επίκαιρο από ποτέ: «Επληρώθη ο καιρός και επλησίασεν η βασιλεία του Θεού, μετανοείτε και πιστεύετε στο ευαγγέλιο.»
Συντακτική ομάδα
“Χριστιανισμός”