Εθισμός και εξάρτηση από τα «έξυπνα κινητά» (Μέρος 2ο)
«Οι πόνοι των τρεχόντων κατόπινάλλων θεών, θέλουσι πολυπλασιασθή…» (Ψαλμός 16:4)
«Οι πόνοι των τρεχόντων κατόπινάλλων θεών, θέλουσι πολυπλασιασθή…» (Ψαλμός 16:4)
Η 26η Ιουνίου έχει θεσπισθεί διεθνώς σαν Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και των πάσης φύσεως εξαρτήσεων. Παρά τις επισημάνσεις τα ευχολόγια και τις προτροπές, ο κατάλογος δυστυχώς αυξάνει ταχύτατα.
Το 2018 εντοπίστηκαν στην ΕΕ 55 νέες ψυχοδραστικές ουσίες, ανεβάζοντας σε 730 τον συνολικό αριθμό των ουσιών που παρακολουθεί ο Οργανισμός. Εκτός όμως από τις ουσίες εξάρτηση προκαλεί το αλκοόλ, ο τζόγος και τα τελευταία χρόνια, με ταχύτατα αυξανόμενη διείσδυση τα έξυπνα κινητά και το διαδίκτυο! Μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο, η αύξηση στην εξάρτηση στα κινητά και το διαδίκτυο να συνδυάζεται με ελάττωση στη συχνότητα άλλων μορφών εξάρτησης…
Χρειάσθηκαν 100 χρόνια για να πιστοποιηθούν οι βλαπτικές επιδράσεις του καπνίσματος και 50 χρόνια για να τεκμηριωθεί η καρκινογόνος δράση του αμίαντου. Σε 5 μόλις χρόνια από τη στιγμή που η διεθνής επιστημονική κοινότητα άρχισε να ερευνά τις βλάβες από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (ΗΜΑ) των «έξυπνων κινητών τηλεφώνων» (ΕΚΤ), είχαμε δυστυχώς τα πρώτα άσχημα αποτελέσματα. Κατά τη χρήση του κινητού το 80% της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας φτάνει τα 5 εκ. μέσα στον εγκέφαλο όταν η συσκευή είναι σε επαφή με το αυτί. Η βλαπτική επίδραση είναι ασφαλώς περισσότερο έντονη στα παιδιά και ταξινομείται σαν πιθανώς καρκινογόνος για τις μικρές ηλικίες. Η ΗΜΑ από τα Ε.Κ.Τ παρεμβαίνει στο φυσιολογικό ηλεκτρικό σύστημα του οργανισμού και διαταράσσει τον ύπνο, το ανοσολογικό και το ενδοκρινολογικό σύστημα. Τέλος η μακρά έκθεση στην ΗΜΑ έχει συσχετισθεί με το χρόνιο πόνο, τη κατάθλιψη, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ακόμη και με τη νόσο του Alzheimer.
Είναι η πολλοστή φορά που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είμαστε εθισμένοι με τα κινητά και με τα social media και ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για το δικό μας το καλό. Τα παιδιά που χρησιμοποιούν την κινητή τηλεπικοινωνία υποβάλλουν τον εγκέφαλο τους σε ακτινοβολία και θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο. Αυτός ο κίνδυνος για την υγεία των παιδιών, δεν είναι πολύ χαμηλότερος από εκείνον που προέρχεται από τον καπνό ή το αλκοόλ.
Ο Δρ. Gerard Hyland, βιοφυσικός στο πανεπιστήμιο Warwick και δύο φορές υποψήφιος για Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής είπε: «Ως γονιός θα ήμουν εξαιρετικά επιφυλακτικός να επιτρέψω στα παιδιά μου τη χρήση κινητού τηλεφώνου, ακόμη και για πολύ λίγο χρόνο. Η συμβουλή μου θα ήταν να αποφύγουν τα κινητά»
Όλοι συνιστούν να ορίσετε κάποιες (λίγες στην αρχή) ώρες της ημέρας κατά τις οποίες δεν θα ασχολείστε με το κινητό σας.
Ανέλπιστοι βοηθοί οι «μεγάλοι» Steve Jobs (apple) o Bill Gates (Microsoft) και άλλοι πολλοί που επέτρεψαν στα παιδιά τους να πάρουν ΕΚ στα 14. Επιπλέον ποτέ δεν παρουσιάσθηκε κινητό στο βραδινό δείπνο ενώ τις τελευταίες ώρες της ημέρας ενθάρρυναν τα παιδιά τους να ακούνε μουσική ή να κουβεντιάζουν με τους γονείς τους θέματα γενικού ενδιαφέροντος. Αυτοί ξέραν καλύτερα…
Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολο να ακολουθήσουμε τις προτροπές των ειδικών, ποιός τελικά είναι ο μηχανισμός της εξάρτησης και ποια η καλύτερη λύση του σύνθετου και τόσο σοβαρού αυτού προβλήματος; Θεού θέλοντος θα αναφερθούμε σε αυτό στο επόμενο τεύχος.
ομάδα «Χριστιανισμός και Επιστήμη»