Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο

Έτσι αρχίζει ο ύμνος της παρθένου Μαρίας, όταν ήταν να γεννήσει τον Ιησού Χριστό, το Σωτήρα του κόσμου και επισκέφθηκε την Ελισάβετ, η οποία επρόκειτο να γεννήσει τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. «Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον, και ηγαλλίασε το πνεύμα μου εις τον Θεόν τον Σωτήρα μου». Λουκάς α:46-47

 |  Κύριο άρθρο

Έτσι αρχίζει ο ύμνος της παρθένου Μαρίας, όταν ήταν να γεννήσει τον Ιησού Χριστό, το Σωτήρα του κόσμου και επισκέφθηκε την Ελισάβετ, η οποία επρόκειτο να γεννήσει τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. «Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον, και ηγαλλίασε το πνεύμα μου εις τον Θεόν τον Σωτήρα μου». Λουκάς α:46-47

Η ίδια η αγία μητέρα του Κυρίου γνώριζε πολύ καλά ότι φιλοξενούσε στα σπλάχνα της τον Μεσσία, τον Χριστό, τον Σωτήρα του κόσμου, τον ίδιο τον Υιό του Θεού. Είχε πλήρη συναίσθηση της μεγάλης αποστολής που της είχε αναθέσει ο Θεός και Πατέρας και αντί να έχει υπερηφάνεια για τη μεγάλη αυτή τιμή που της έγινε, έμεινε ταπεινή και κρατούσε τους λόγους του Θεού στην καρδιά της. «Η δε Μαριάμ εφύλαττε πάντας τους λόγους τούτους, διαλογιζόμενη περί αυτών εν τη καρδία αυτής» Λουκάς β:19

Ήταν η μόνη που γνώριζε πολύ καλά ότι ο Ιησούς Χριστός δεν ήταν μόνο τέλειος άνθρωπος, αλλά και τέλειος Θεός. Στο γάμο της Κανά που παραβρέθηκαν μαζί με τον Ιησού Χριστό η μητέρα Του και οι μαθητές, όταν τελείωσε ο οίνος, η μητέρα του Κυρίου πήγε στον Ιησού Χριστό και του είπε: «Οίνον δεν έχουσι» Ιωάννης β:3.

Γιατί η μητέρα του Κυρίου μας είπε στον Υιό της αυτό το πρόβλημα του γάμου; Μήπως ο Ιησούς Χριστός είχε αμπέλια και έβγαζε κρασί; Μήπως ήταν πλούσιος και μπορούσε να πάει να αγοράσει και να φέρει; Τίποτα από αυτά δεν σκέφτηκε η Μαρία, όταν είπε στον Ιησού Χριστό «οίνον δεν έχουσι». Μία είναι η απάντηση: Η αγία μητέρα του Κυρίου μας πίστευε ότι ο μόνος που μπορούσε να λύσει το πρόβλημα του γάμου της Κανά και να προμηθεύσει οίνο, ήταν ο Υιός του Θεού του ζώντος και επομένως ότι δεν υπάρχει πρόβλημα άλυτο για το Θεό.

Ο ίδιος ο άγγελος, όταν την ευαγγέλισε, της είπε: «Διότι ουδέν πράγμα θέλει είσθαι αδύνατον παρά τω Θεώ» Λουκάς α:37

Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός πραγματικά έκανε το μεγάλο θαύμα. Μετέβαλε το νερό σε κρασί και ο γάμος συνέχισε να εξελίσεται κατά τα έθιμά τους. Την Μαρία, τη μητέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, τη συναντάμε μετά από τριάντα τρία χρόνια από τη γέννηση του Χριστού και μετά την ανάληψή Του στην Ιερουσαλήμ, με τους μαθητές επάνω στο ανώγειο της Πεντηκοστής. Υπάκουσε στην παραγγελία που έδωσε ο Χριστός σε όλους τους πιστούς και ιδιαιτέρως στους αποστόλους: «Και συνερχόμενος μετ΄αυτών παρήγγειλε να μη απομακρυνθώσι από Ιεροσολύμων, αλλά να περιμένωσι την επαγγελίαν του Πατρός, την οποίαν ηκούσατε, είπε, παρ΄εμού. Διότι ο μεν Ιωάννης εβάπτισεν εν ύδατι, σεις όμως θέλετε βαπτισθή εν Πνεύματι Αγίω, ουχί μετά πολλάς ταύτας ημέρας» Πράξεις α:4-5.

Όλοι οι απόστολοι και μαθητές του Κυρίου μας Ιησού Χριστού αμέσως μετά την ανάληψη ανέβηκαν στο ανώγειο για να μείνουν στην προσευχή και να περιμένουν την πλήρωση του Αγίου Πνεύματος.

Ο Λόγος του Θεού περιγράφει: «Ούτοι πάντες ενέμενον ομοθυμαδόν εις την προσευχήν και την δέησιν μετά των γυναικών και Μαρίας της μητρός του Ιησού, και μετά των αδερφών αυτού» Πράξεις α:14.

Η μητέρα του Κυρίου μας, Μαρία, σε ηλικία πάνω από πενήντα ετών τώρα, κάθεται στην προσευχή με όλους τους αποστόλους και τους πιστούς χριστιανούς, σύνολο 120 άτομα και περιμένει την ημέρα που ο Κύριος θα εγκαινιάσει την εκκλησία Του, την ημέρα της Πεντηκοστής.

Η αγία και αγαπημένη μας μητέρα του Χριστού είναι ένα παράδειγμα πίστεως, αγιότητος, υπακοής, ταπεινοφροσύνης και αγάπης για όλες τις γυναίκες και όλους τους πιστούς, οι οποίοι πρέπει, όχι μόνο να την μακαρίζουν, αλλά να τη μιμηθούν και να της μοιάσουν.

+ του Λεωνίδα Φέγγου