Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Με Πνέυμα και Αλήθεια

«Με Πνεύμα και Αλήθεια!»

 |  Μηνύματα

«Με Πνεύμα και Αλήθεια!»

«Σφοδρές αντιδράσεις στην Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο έχει προκαλέσει η απόφαση, με ειδικό ιστορικό βάρος, του Τούρκου προέδρου περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου, σε τζαμί. Η απόφασή του βρήκε νομικό έρεισμα στην ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, της απόφασης του 1934, με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο. Η UNESCO τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις».

Θλίψη και μόνο θλίψη μπορεί να νιώσει κάθε πολίτης αυτής της χώρας και όχι μόνο, στο άκουσμα αυτής της είδησης. Οι λόγοι πολλοί! Ιστορικοί, θρησκευτικοί, πολιτικοί αλλά περισσότερο για μας τους Έλληνες συναισθηματικοί! Το παρόν κτήριο ξεκίνησε να κτίζεται το 532 ως χριστιανικός ναός και εγκαινιάσθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 537, επί βασιλείας του Ιουστινιανού Α΄ από τους μηχανικούς Ανθέμιο και Ισίδωρο. Είναι λογικό λοιπόν η απόφαση αυτή να έχει επιφέρει παγκόσμια κατακραυγή. Σ΄αυτό το σημείο όμως, κάθε άνθρωπος που αγαπάει τον Θεό πρέπει ήρεμα να αναλογιστεί και να θέσει με ειλικρίνεια κάποια ερωτήματα! Eρωτήματα επί της ουσίας, που έχουν να κάνουν με τον ίδιο και τη σχέση του με το δημιουργό Του! Ερώτημα πρώτο: «Μήπως η δόξα του Κυρίου και η μεγαλοπρέπεια Του έχουν ελαττωθεί μετά από αυτή την απόφαση;» Δεύτερο: «Μήπως η αποδόμηση του Ναού ως σύμβολο της Χριστιανοσύνης στερεί από τους αληθινούς προσκυνητές Του, να Τον λατρέψουν «εν πνεύματι και αληθεία;».

«Η κατοικία του Θεού»

Μία μεγάλη αλήθεια για κάθε ψυχή που εκζητά ταπεινά τον Θεό είναι ό,τι Αυτός δεν κατοικεί σε χειροποίητους ναούς, όσο μεγάλοι και ένδοξοι και αν είναι! Ο Απόστολος Παύλος χιλιάδες χρόνια πριν,μίλησε εδώ στη πατρίδα μας και συγκεκριμένα στην πόλη των Αθηνών γι’ αυτήν την αλήθεια λέγοντας:«Ο Θεός, που έκανε τον κόσμο και όλα όσα υπάρχουν μέσα σ’ αυτόν, αυτός που είναι Κύριος του ουρανού και της γης, ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΣΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ» (Πράξεις 17:24). Η κατοικία Του βρίσκεται ψηλά, μα ταυτόχρονα και μέσα στη καρδιά κάθε ταπεινής ψυχής που διψά στη παρουσία Του!

«Επειδή, έτσι λέει ο Ύψιστος και ο Υπέρτατος, αυτός που κατοικεί την αιωνιότητα, του οποίου το όνομα είναι: Ο Άγιος: Εγώ κατοικώ στα υψηλά, και σε άγιο τόπο· και μαζί με του συντριμμένου την καρδιά, και του ταπεινού το πνεύμα, για να ζωοποιώ το πνεύμα των ταπεινών, και να ζωοποιώ την καρδιά των συντριμμένων». (Ησαίας 57:14 )

Δεν χρειάζεται λοιπόν να πας σε κάποιον ναό για να βρεις τον Θεό! Ο Ιησούς Χριστός αποκάλυψε αυτή τη μεγάλη αλήθεια σε μία Σαμαρείτισσα, μία γυναίκα αμαρτωλή που η θρησκεία της δεν αρκούσε για να την οδηγήσει σε όλη την αλήθεια!

«Η γυναίκα λέει σ’ αυτόν: Κύριε, βλέπω ότι εσύ είσαι προφήτης. Οι πατέρες μας προσκύνησαν σε τούτο το βουνό· κι εσείς λέτε ότι στα Ιεροσόλυμα είναι ο τόπος, όπου πρέπει να προσκυνούμε. Ο Ιησούς τής λέει: Γυναίκα, πίστεψέ με, ότι, έρχεται ώρα, κατά την οποία ούτε σε τούτο το βουνό ούτε στα Ιεροσόλυμα θα προσκυνήσετε τον Πατέρα. Εσείς προσκυνάτε εκείνο που δεν ξέρετε· εμείς προσκυνούμε εκείνο που ξέρουμε· επειδή, η σωτηρία είναι από τους Ιουδαίους. Όμως, έρχεται ώρα, και ήδη είναι, όταν οι αληθινοί προσκυνητές θα προσκυνήσουν τον Πατέρα με πνεύμα και με αλήθεια· επειδή, ο Πατέρας τέτοιου είδους ζητάει να είναι εκείνοι που τον προσκυνούν». (Ιωάννης 4:19-23)

«Ο λαός μου χάνεται από έλλειψη γνώσεως!» (Ωσηέ 4:6)

Χρειάζεται προσοχή! Τα χρόνια περνούν, η ζωή λιγοστεύει. Το ευαγγέλιο της χάριτος, πολιορκεί κάθε ψυχή, με σκοπό να τη σώσει από την αμαρτία αφού «δεν θέλει το θάνατο του αμαρτωλού αλλά να επιστρέψει και να ζήσει». Ο Ιησούς Χριστός μιλάει καθαρά, για μια κατηγορία θρησκευόμενων ανθρώπων, που κρατούν τα κλειδιά της γνώσης. Το πρόβλημα όμως είναι, ότι το προσωπικό τους συμφέρον στρέφεται εναντίον αυτής της γνώσης. Το αποτέλεσμα; «Αλίμονο σε σας τους νομικούς, επειδή αφαιρέσατε το κλειδί τής γνώσης· εσείς δεν μπήκατε μέσα, και τους εισερχόμενους τους εμποδίσατε». (Λουκάς 11:52). Λόγο θα δώσουμε όλοι στο Θεό.

Πήγαινε στο δωμάτιο σου, γονάτισε και μίλησε στον Θεό και ας μην Τον βλέπεις. Αυτός σε βλέπει και σε ακούει. «Θεέ μου υπάρχεις; Είναι αληθινά αυτά τα λόγια που άκουσα για σένα; Δείξε μου Εσύ. Δε μπορεί να με πείσει κανένας άνθρωπος παρά μόνο Εσύ!» Ο Χριστός είπε: «Αληθώς, αληθώς σας λέγω ότι ο ακούων τον λόγον μου και πιστεύων εις τον πέμψαντά με έχει ζωήν αιώνιον, και εις κρίσιν δεν έρχεται, αλλά μετέβη εκ του θανάτου εις την ζωήν». Δεν υπάρχει πιο τραγική πλάνη από το να υποβαθμίζουμε το Λόγο του Θεού για χάρη των παραδόσεων μας. Τι θα πούμε μπροστά στο Θεό όταν μας αποκριθεί: «Παιδί μου, Εγώ σου έδωσα το Λόγο μου για να μη πλανηθείς ποτέ, εσύ τι έκανες γι’ αυτό;» Η πόρτα της Χάρης είναι ακόμα ανοικτή. Όχι όμως για πάντα, κάποτε θα κλείσει. Μην αργείς, ΤΩΡΑ έλα στον Χριστό που σε αγαπά και θέλει να σε κάνει πραγματικά ΕΛΕΥΘΕΡΟ!

Λουκάς Ποζιός