Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


« Έχω συγχωρεθεί ! »

Το αδίκημα του νέου άνδρα μεγάλο! Υπεξαίρεση χρηματικού ποσού από το αποθεματικό μεγάλης εταιρίας. Καθώς κλήθηκε στο γραφείο του διευθυντή για να απολογηθεί,  οι σκέψεις του κατάμαυρες, χωρίς ίχνος αισιοδοξίας, θόλωναν το μυαλό του. «Πώς το έκανα αυτό; Γιατί, γιατί,γιατί! Θα με πάνε δικαστικώς άραγε; …ντρέπομαι και δεν έχω τρόπο να επανορθώσω», μονολογούσε.

 |  Μηνύματα

Το αδίκημα του νέου άνδρα μεγάλο! Υπεξαίρεση χρηματικού ποσού από το αποθεματικό μεγάλης εταιρίας. Καθώς κλήθηκε στο γραφείο του διευθυντή για να απολογηθεί,  οι σκέψεις του κατάμαυρες, χωρίς ίχνος αισιοδοξίας, θόλωναν το μυαλό του. «Πώς το έκανα αυτό; Γιατί, γιατί,γιατί! Θα με πάνε δικαστικώς άραγε; …ντρέπομαι και δεν έχω τρόπο να επανορθώσω», μονολογούσε.

Ο διευθυντής τον ρώτησε αν αναγνώριζε το λάθος του. «Ντρέπομαι και μετανιώνω  γι’ αυτό, δεν ξέρω, όμως,  πώς μπορώ να επανορθώσω». «Δεν μπορείς. Ξέρεις ότι πέρα από την απόλυση σου οι διαδικασίες που θα κινηθούν εναντίον σου μπορούν να έχουν δικαστικό χαρακτήρα;»  «Το γνωρίζω, λυπάμαι». Σιωπή… «Κάτω από αυτές τις συνθήκες» συνέχισε ο διευθυντής  «δεν θα σας πάω στο δικαστήριο και θα επανορθώσω εγώ τη ζημιά που έχετε προκαλέσει». Έκπληκτος ο υπάλληλος παρέμεινε σιωπηλός… Καθώς ετοιμάστηκε να φύγει, ο διευθυντής του πρόσθεσε. «Είσαστε το δεύτερο άτομο αυτής της επιχείρησης που έχετε διαπράξει ένα σοβαρό σφάλμα και έχει συγχωρεθεί στη συνέχεια. Μάθετε ότι το πρώτο ήμουνα εγώ! Αυτό που κάνατε, το έκανα και εγώ. Από την επιείκεια που σας παραχωρείται, και εγώ ο ίδιος έχω επωφεληθεί. Είμαι Χριστιανός!»

Ο άνθρωπος του Θεού που έχει γευθεί τη χάρη και το έλεος του Ιησού Χριστού στη ζωή του είναι επιεικής στους ανθρώπους και ευγνώμων προς τον Θεό. Ξέρει ότι χρωστούσε πολλά. Ξέρει επίσης ότι κάποιος άλλος πλήρωσε το χρέος του! Το χαρακτηριστικό του είναι ότι είναι οικοδομημένος και ευλογημένος από τον Θεό. Με έναν τέτοιο άνθρωπο θέλεις να κάνεις παρέα. Είναι ελκυστικός. Μισεί την αμαρτία, αγαπάει τον αμαρτωλό, όπως ακριβώς έκανε ο Κύριος Του. Κοντά του αναπνέεις, δεν καταπιέζεσαι, θέλεις να του πεις την αμαρτία σου, θέλεις να πάρεις τη συμβουλή Του. Μπορεί πολλές φορές να μην είναι ρήτορας του ευαγγελίου αλλά τα εδάφια του Ευαγγελίου να  βγαίνουν αβίαστα από τη συμπεριφορά του.

Άφεση, ο μόνος δρόμος!

«…και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών» (Ματθαίος 6:2)

Αυτός είναι ο χριστιανός που το κύριο χαρακτηριστικό του είναι να συγχωρεί (“άφεσις” στα αρχαία ελληνικά) τις αμαρτίες των άλλων, όπως ο Ουράνιος Πατέρας συγχώρεσε τις δικές του! Ο θρησκευόμενος λευκαίνει την επιφάνεια, το εσωτερικό του όμως παραμένει βρώμικο. Μόνο αν εκζητήσει και δεχθεί το αίμα το Γιου του Θεού που χύθηκε στο σταυρό του Γολγοθά μπορεί να καθαριστεί. Ο Ιησούς είπε για τους θρησκευόμενους της εποχής του: «Αλλοίμονο σε σας, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριτές· επειδή, μοιάζετε με ασβεστωμένους τάφους, που απ’ έξω μεν φαίνονται ωραίοι, από μέσα όμως είναι γεμάτοι από νεκρά κόκαλα και από κάθε ακαθαρσία. Έτσι κι εσείς: Απ’ έξω μεν φαίνεστε στους ανθρώπους δίκαιοι, από μέσα όμως είστε γεμάτοι από υποκρισία και ανομία». (Ματθαίος 23:27-28).

Είναι μεγάλη υποκρισία να νομίζω ότι τα έχω καλά με τον Θεό όταν ο ίδιος δεν κάνω αποκατάσταση των σχέσεων μου. Η αιώνια ζωή δεν υπάρχει σε μένα αν μισώ και δεν συγχωρώ τον αδερφό μου: «Εμείς γνωρίζουμε ότι έχουμε μεταβεί από τον θάνατο στη ζωή, επειδή αγαπάμε τους αδελφούς· εκείνος που δεν αγαπάει τον αδελφό του, μένει μέσα στον θάνατο. Καθένας που μισεί τον αδελφό του, είναι ανθρωποκτόνος· και ξέρετε ότι κάθε ανθρωποκτόνος δεν έχει αιώνια ζωή, που να μένει μέσα του.» (A΄ Ιωάννου 3:14-15). Ο Θεός μας γνωρίζει εις βάθος. Μας βλέπει έτσι όπως ακριβώς είμαστε κι όχι σύμφωνα μ’ αυτό που δείχνουμε. Υπάρχουν φανερές αμαρτίες συνήθως σαρκικές, που ίσως  εύκολα τις εντοπίζουμε στο πρόσωπο του αδερφού μας. Τι συμβαίνει όμως με τις κρυφές; Υπερηφάνεια, κακία, αλαζονεία, ρίζα πικρίας; Στη πράξη δεν είναι εύκολη η συγχώρεση. Ο Ιησούς όμως μας έδειξε το δρόμο… «Πατέρα, συγχώρεσέ τους· επειδή, δεν ξέρουν τι κάνουν». (Λουκάς 23:34). Είναι ο Ίδιος που και σήμερα χαριτώνει και δυναμώνει κάθε άνθρωπο που τον επικαλείται με πίστη! Αυτός που συγχώρησε τους βασανιστές Του, μόνο Αυτός μπορεί να μας δώσει μέσα μας αυτή την δύναμη. Είθε να Του το ζητήσουμε με όλη μας την καρδιά!

Κύριε μου μάθε με να αγαπώ και να συγχωρώ. Σμίλεψε τον χαρακτήρα μου με το Πνεύμα Σου το Άγιο, ώστε να μοιάζω σε σένα.

 

Λουκάς Ποζιός