Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Χριστιανικό περπάτημα

«επειδή περπατάμε διά πίστεως, όχι διά της όψεως» (Β' Κορινθίους 5:7)

walking

«επειδή περπατάμε διά πίστεως, όχι διά της όψεως» (Β' Κορινθίους 5:7)

Στην Αγία Γραφή η Χριστιανική ζωή συχνά παρομοιάζεται με οδοιπορία και το ρήμα «περπατάω», είναι συχνά ισοδύναμο με το ρήμα «ζω». Για παράδειγμα διαβάζουμε την περίπτωση που οι Φαρισαίοι και οι γραμματείς ρώτησαν του Ιησού «Γιατί οι μαθητές σου δεν περπατούν σύμφωνα με την παράδοση των πρεσβυτέρων…;» (Μάρκος 7:5) και, «Δεν υπάρχει, λοιπόν, τώρα καμιά κατάκριση για εκείνους που είναι στον Ιησού Χριστό, αυτούς που δεν περπατούν σύμφωνα με τη σάρκα, αλλά σύμφωνα με το Πνεύμα» (Ρωμαίους 8:1). Για το λόγο αυτό είναι πολύ χρήσιμο να δει κανείς τις ποιότητες και αρετές της Χριστιανικής ζωής όταν αυτή αναφέρεται ως «περπάτημα». Βλέπουμε λοιπόν ότι η Χριστιανική ζωή είναι…

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΣΤΟ ΦΩΣ

Το Χριστιανικό περπάτημα είναι η ζωή σύμφωνα με το θέλημα του Θεού όπως το εξήγησε και το παραδειγμάτισε ο Υιός Του, Ιησούς Χριστός (Α’ Ιωάννου 2:6). Ταυτόχρονα διαβάζουμε, «…Ο Θεός είναι φως και σ’ αυτόν δεν υπάρχει κανένα σκοτάδι. Αν πούμε ότι έχουμε κοινωνία μαζί του και περπατάμε στο σκοτάδι, λέμε ψέματα και δεν πράττουμε την αλήθεια. Αν, όμως, περπατάμε μέσα στο φως, όπως αυτός είναι μέσα στο φως, έχουμε κοινωνία ο ένας με τον άλλον, και το αίμα του Ιησού Χριστού, του Υιού του, μας καθαρίζει από κάθε αμαρτία» (Α’ Ιωάννη 1:5-7). Οι άνθρωποι που περπατούν στο φως του Κυρίου (Ησαΐας 2:5) έχουν Πνευματική όραση και αίσθηση της αμαρτίας, γνωρίζουν τον Χριστό και την οδό της σωτηρίας και είναι παιδιά του Φωτός (βλ. Εφεσίους 5:8, Κορινθίους 4:6).

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Χριστιανικού περπατήματος είναι η αγάπη. Άλλωστε ο ίδιος ο Θεός είναι αγάπη (Α’ Ιωάννου 4:8) και ο Ιησούς Χριστός είπε, «Καινούργια εντολή σάς δίνω: Να αγαπάτε ο ένας τον άλλον όπως εγώ σας αγάπησα, κι εσείς να αγαπάτε ο ένας τον άλλον» (Ιωάννης 13:34). Ακόμη διαβάζουμε, «Γίνεστε, λοιπόν, μιμητές του Θεού, ως παιδιά αγαπητά και περπατάτε με αγάπη, όπως και ο Χριστός αγάπησε εμάς, και παρέδωσε τον εαυτό του για χάρη μας…» (Εφεσίους 5:1-2, βλ. κ. 4:1-2, Α’ Κορινθίους 16:14, Κολοσσαείς 3:14).

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ

Ο Χριστιανός έχει τη δυνατότητα να περπατάει κάτω από την παρουσία, την οδηγία, τη δύναμη και την πλήρωση του Αγίου Πνεύματος. Διαβάζουμε, «Λέω, λοιπόν: Περπατάτε σύμφωνα με το Πνεύμα, και δεν θα εκπληρώνετε την επιθυμία της σάρκας» (Γαλάτες 5:16) και «Αν ζούμε σύμφωνα με το Πνεύμα, ας περπατάμε και σύμφωνα με το Πνεύμα» (Γαλάτες 5:25, 6:8, Ρωμαίους 8:1-14).

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Για τον άνθρωπο που πιστεύει στον Χριστό, η ζωή του είναι εξ ορισμού ένα περπάτημα στην αλήθεια. Ο Ιησούς Χριστός είπε, «Εγώ είμαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή…» (Ιωάννης 14:6) και ο απ. Ιωάννης γράφει, «…Μεγαλύτερη χαρά απ’ αυτό δεν έχω, από το να ακούω ότι τα δικά μου παιδιά περπατούν μέσα στην αλήθεια» (Γ’ Ιωάννη 1:3-4).

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΣΕ ΚΑΛΑ ΕΡΓΑ

Ο Λόγος του Θεού ξεκαθαρίζει ότι η σωτηρία του ανθρώπου δεν μπορεί να προέλθει από τα καλά του έργα (βλ. Γαλάτες 2:16, Ρωμαίους 3:20, Εφεσίους 2:8-9, κ.α.). Ταυτόχρονα διαβάζουμε ότι οι Χριστιανοί δημιουργήθηκαν εν Χριστώ Ιησού με σκοπό την υπηρεσία των καλών έργων που ετοίμασε ο Θεός ώστε να φανερώνουν τις αρετές Εκείνου που τους κάλεσε από το σκοτάδι στο θαυμαστό Του φως. Διαβάζουμε, «Επειδή, δικό του δημιούργημα είμαστε, καθώς κτιστήκαμε στον Ιησού Χριστό για καλά έργα, που ο Θεός προετοίμασε, για να περπατήσουμε μέσα σ’ αυτά» (Εφεσίους 2:10, βλ. κ. Τίτο 2:14, Α’ Τιμόθεο 6:17-18, Τίτο 2:7, 3:1, 3:8, 3:14, Εβραίους 10:24, 13:21).

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΜΕ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΗΣΗ

Ο Λόγος του Θεού λέει ότι ο Χριστός «…έγινε σε μας σοφία από τον Θεό, και δικαιοσύνη και αγιασμός και απολύτρωση» (Α’ Κορινθίους 1:30) και ότι σε αυτόν «είναι κρυμμένοι όλοι οι θησαυροί της σοφίας και της γνώσης» (Κολοσσαείς 2:3). Η ζωή του Χριστιανού είναι ένα περπάτημα καθοδηγούμενο από τη σοφία του αρχηγού και τελειωτή της πίστης του, Ιησού Χριστού. Διαβάζουμε, «Περπατάτε με φρόνηση [αρχ. «εν σοφία»] προς τους έξω, εξαγοραζόμενοι τον καιρό. Ο λόγος σας ας είναι πάντοτε με χάρη, αρτυμένος με αλάτι, για να ξέρετε πώς πρέπει να αποκρίνεστε προς κάθε έναν ξεχωριστά» (Κολοσσαείς 4:5-6, βλ. κ. Κολοσσαείς 3:16 Ιακώβου 1:5, 3:17, Εφεσίους 5:15-17).

Δημήτριος Μάστορης