Σχέση νεολαίας και θρησκείας: μια φθίνουσα σχέση
Σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά για τους νέους εδάφια της Αγίας Γραφής, ο Ψαλμός 119 μας αναφέρει: «Τίνι τρόπω θέλει καθαρίζει ο νέος την οδόν αυτού; φυλάττων τους λόγους σου». Αλλά ποια είναι η σχέση σήμερα του νέου με τον Λόγο του Θεού, τη θρησκεία και την ύπαρξη του Θεού τόσο στη πατρίδα μας όσο και παγκόσμια;
Σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά για τους νέους εδάφια της Αγίας Γραφής, ο Ψαλμός 119 μας αναφέρει: «Τίνι τρόπω θέλει καθαρίζει ο νέος την οδόν αυτού; φυλάττων τους λόγους σου». Αλλά ποια είναι η σχέση σήμερα του νέου με τον Λόγο του Θεού, τη θρησκεία και την ύπαρξη του Θεού τόσο στη πατρίδα μας όσο και παγκόσμια;
Πολύ χρήσιμα στοιχεία μπορούμε να αντλήσουμε από μια ενδιαφέρουσα μελέτη που δημοσίευσε αποσπασματικά ο ελληνικός έντυπος τύπος (1). Σε αυτή την αντιπροσωπευτική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 σε δείγμα 451 νέων, ηλικίας 17-34 ετών, απαντήθηκαν θέματα που αφορούν το πεδίο «νεολαία και θρησκεία» στην ελληνική κοινωνία.
Το κύριο συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων είναι ότι καταγράφεται μια σαφής τάση εκκοσμίκευσης των νέων (το 57% αυτοχαρακτηρίστηκαν χριστιανοί ορθόδοξοι και το 24% άθεοι) και μια σημαντική ενίσχυση στάσεων και αντιλήψεων ανάμεσά τους υπέρ της εκκοσμίκευσης του κράτους (το 45% τάχθηκε υπέρ της προαιρετικότητας των θρησκευτικών στο σχολείο και το 41% υπέρ του να καταργηθεί ο αγιασμός στο σχολείο). Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, ο λόγος της Εκκλησίας θεωρείται αρκετά οπισθοδρομικός (60%) και αξιολογήθηκε ως αρνητικός για τους ομοφυλόφιλους (77%), τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία (60%) και τους πρόσφυγες και μετανάστες (58%).
Μία άλλη έρευνα, που διεξήχθη από το PEW Research Center στη χώρα μας την περίοδο 2015-2016, έδειξε τη μεγάλη σύγχυση που υπάρχει πάνω σε θεμελιώδεις αρχές του Χριστιανισμού και του Ευαγγελίου. Ενώ το 90% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αυτοπροσδιορίζονται ως «Χριστιανοί Ορθόδοξοι», εντούτοις:
μόνο ένα 16% εκκλησιάζεται εβδομαδιαία, το 61% πάει σπάνια (κάποιες φορές ετησίως), ενώ το 22% δεν εκκλησιάζεται ποτέ.
το 12% από αυτούς που δηλώνουν ορθόδοξοι συμβουλεύεται ζώδια, ταρό και μάντεις.
το 59% πιστεύει στη μοίρα, ενώ το 20% πιστεύει στη μετενσάρκωση.
το 36% των «πιστών» δεν πιστεύει καν στον Παράδεισο, ενώ για την ύπαρξη του Θεού το 26% είναι «σχετικά» σίγουρο, ενώ το 7% δεν είναι «καθόλου» σίγουρο.
Τέλος, μία άλλη εκτεταμένη έρευνα που έγινε σε χριστιανικές εκκλησίες της Βορείου Αμερικής από τον όμιλο Barna (2) έδειξε ότι λιγότερο από το 1% των λεγόμενων χριστιανών, ηλικίας 18 έως 23, έχει μία συνεπή βιβλική κοσμοθεωρία. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους είναι ο διανοητικός σκεπτικισμός. Οι νέοι δεν είναι εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα μέσα ώστε να αντιμετωπίσουν το έντονο κύμα αθεΐας και αμφισβήτησης με αποτέλεσμα να ναυαγούν στην πίστη.
Το ερώτημα λοιπόν που εγείρεται είναι πώς οι νέοι θα μείνουν στην πίστη; Ποιος είναι ο ρόλος της εκκλησίας και της οικογένειας ώστε να γαλουχήσει νέους που θα είναι σταθεροί στην πίστη και ζέοντες κατά το πνεύμα; Που για αυτούς η πίστη δεν θα είναι ένα διανοητικό άλμα στο κενό αλλά μία καθημερινή βιωματική εμπειρία;
Ο νέος, όπως και κάθε άνθρωπος, αναζητά δύο πράγματα. Την αγάπη και την αλήθεια. Ο Λόγος του Θεού μας λέει: «Και ενέμενον εν τη διδαχή των αποστόλων και εν τη κοινωνία και εν τη κλάσει του άρτου και εν ταις προσευχαίς» (Πράξεις β’42). Δεν άλλαξε η οδηγία του Κυρίου… Εμείς αλλάξαμε. Η εκκλησία αντί να ψυχαγωγεί τους νέους με σκετς, μπάντες και βίντεο, χρειάζεται να τους διδάξει τις Γραφές με συνέπεια, αλήθεια και επιμέλεια.
Χρειάζεται οι νέοι να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο σε μία άγια κοινωνία αγάπης και να βιώσουν τη δύναμη του Πνεύματος του Αγίου. Να ζήσουν τον αναστημένο Χριστό και να εργαστούν για τη δόξα του Ονόματός Του.
Βασικός στόχος της εκκλησίας είναι να διδάξει στη νεολαία τις Γραφές ώστε δι’ αυτών «να ήναι τέλειος ο άνθρωπος του Θεού, ητοιμασμένος εις παν έργον αγαθόν» (Β’ Τιμοθέου γ’17)
Μία τέτοια νεολαία ετοιμάζει ο Χριστός. Άνδρες και γυναίκες πλήρεις Πνεύματος Αγίου και πίστεως!!!
1.https://www.tovima.gr/2022/03/28/society/ereyna-poia-i-sxesi-tis-neolaias-me-tin-thriskeia-kai-tin-ekklisia-pos-vlepoun-oi-neoi-tin-akrodeksia/
2.https://www.gotquestions.org/Greek/Greek-falling-away.html
ομάδα «Χριστιανισμός και Επιστήμη»
www.christianity-science.gr